Wednesday, June 25, 2008

Merawat Guru Kena Gangguan

Assalamualaikum. Terlebih dahulu tokngah memohon maaf kerana agak lama tokngah tak update blog ni. Memang sekarang ni tokngah sibuk sangat sampaikan nak buka komputer pun tak sempat. Kalau nak ikutkan, pelbagai cerita terjadi masa Tok Ngah merawat pesakit. Darihal pesakit sendiri hinggalah kepada cerita ahli keluarga mereka. Apa yang Tok Ngah hendak kongsikan di sini ialah mengenai cerita seorang guru yang datang ke pusat rawatan. Belumpun di rawat beliau telahpun menjerit ketika mendengar bacaan yasin yang dibaca setiap kali sebelum bermulanya sesi rawatan. Tok Ngah diminta oleh ahli keluarganya mengendalikan sesi rawatan tersebut. Dengan dibantu rakan-rakan perawat akhirnya jin dalam badan pesakit tersebut telah lemah dan keluar dengan izin Allah. Guru tersebut pulang ke rumah dengan dipapah oleh ahli keluarganya sementara Tok Ngah dan rakan-rakan merawat pesakit lain.

Selesai saja sesi rawatan dalam perjalanan pulang ke rumah Tok Ngah mendapat panggilan daripada ayahnya dan mengatakan anaknya semakin teruk sehinggakan nak bercakap pun tak boleh. Tok Ngah bergegas ke rumah pesakit tersebut dan Tok Ngah meneruskan rawatan. Ternyata kali ini jin dalam badan pesakit tersebut berinteraksi dengan Tok Ngah. Jin itu bercakap dalam loghat Indon dan mengatakan dalam badan pesakit tersebut kesemuanya seramai 5 ekor. Apa yang egonya jin tersebut memaki Tok Ngah walaupun kelihatan sakit bila diruqyah dengan ayat Al-Quran. Sempat juga Tok Ngah tanya umurnya. Dengan pantas beliau mengatakan umurnya 700 tahun. Oleh kerana jin itu degil dan tak mahu keluar Tok Ngah berhajat untuk datang pada malam nanti.

Diringkaskan cerita Tok Ngah datang semula ke rumah pesakit tadi. Kali ini Tok Ngah datang bersama kawan-kawan Tok Ngah.Akhirnya jin itu mengalah dan keluar daripada badan pesakit dan guru tadi dapat bercakap seperti sediakala. Sudah banyak juga Tok Ngah berinteraksi dengan makhluk halus yang mengganggu pesakit akan tetapi Tok Ngah buat kali pertama mendengar suara sebijik macam suara lelaki walaupun pesakit tersebut perempuan tatkala merawat guru tersebut.Mudah-mudahan dengan izin Allah supaya pesakit tersebut diberi kesembuhan. Insyaallah.

2 comments:

Perantau Ilmu said...

salam alaik ya tok ngah. ana nak tanya pasal 4 unsur manusia yang tok ngah pernah sebut dedulu secara ringkas:(http://tokngah.blogspot.com
/2007/12/alam-bunian.html), kat mana diamnya 4 unsur tu? contoh, unsur tanah kat mana, kaki kah tangan kah..?

Perantau Ilmu said...

maaf tanya luar tajuk..

 
` © 2007 Template feito por Templates para Você